Çeşme Alper Çizgenakat Devlet Hastanesi

Güncelleme Tarihi: 13/04/2018

‘Yaşlı Dostuyum’ projesi Çeşme’de başladı

yaşlıdostu.jpg

Ege Geriatri Derneği ve Nutricia Medikal Beslenme iş birliğiyle hayata geçen “Yaşlı Dostuyum” projesi, Çeşme Devlet Hastanesi’nde gerçekleşen ilk farkındalık eğitimiyle başladı. Proje, Türkiye nüfusunun gittikçe yaşlandığı gerçeğinden hareketle, artan yaşlı nüfusa dikkat çekmeyi, yaşlıların değişen ihtiyaçları hakkında sağlık çalışanlarında farkındalık oluşturmayı, onlara daha güvenli ve yaşlı dostu ortamlar yaratmayı amaçlıyor.
     Ege Geriatri Derneği’nin klinik beslenme alanında 100 yıllık deneyime sahip olan Nutricia Medikal Beslenme iş birliğiyle hayata geçirdiği “Yaşlı Dostuyum” projesi, Çeşme’de başladı. Proje doğrultusunda düzenlenen “Yaşlı Dostuyum Farkındalık Eğitimleri”nin ilki, Çeşme Devlet Hastanesi’nde doktor ve hastane personelinin katılımıyla gerçekleşti.

“Çeşme’de 65 yaş üzeri nüfus oranı yüzde 12,8”
     Toplumun sağlıklı yaşlanma konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdüren Ege Geriatri Derneği Başkanı Doç. Dr. Sevnaz Şahin, “Türkiye gittikçe yaşlanan bir ülke. En yüksek yaşlı nüfusuna sahip ülkeler sıralamasında 167 ülke arasında 66. sıradayız. Ülkemizde yaşlı nüfusu son 5 yılda yüzde 17 arttı ve 65 yaş ve üzeri 6 buçuk milyonun üzerinde kişi yaşıyor. Bilimsel veriler bir toplumdaki 65 yaş üzeri nüfus, yüzde 7’nin üzerine çıkmışsa o toplumu yaşlı toplum olarak tanımlıyor. Türkiye İstatistik Enstitüsü’nün verilerine göre ülkemizde 65 yaş üzeri nüfus 2017’de yüzde 8,53’e yükseldi. Bu oran İzmir’de yüzde 10,54, Çeşme’de ise yüzde 12,8 seviyesinde. Dolayısıyla yaşlılara verilecek sağlık hizmetlerinin planlanması ve uygulanmasında yaşlıyı tanımak, anlamak, ihtiyaçlarını bilmek ve yaşlılarda sık görülen hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmak önem kazandı. Bu verilerden hareketle, Nutricia Medikal Beslenme iş birliğiyle “Yaşlı Dostuyum” projesini hayata geçirdik. Projemizin ilk pilot çalışmasını da Çeşme Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirdiğimiz farkındalık eğitimleri ile gerçekleştirmiş olduk.” dedi.

“65 yaş üzeri hastalarda görülen en önemli hastalık malnütrisyon”
     65 yaş üzeri bireylerde sık görülen durumlardan birinin malnütrisyon olduğunu ifade eden Şahin, “Malnütrisyon, besinlerin yetersiz dengesiz ya da aşırı alınımı sonucunda ortaya çıkan, olumsuz klinik sonuçlar doğurabilen ancak uygun beslenme desteği ile düzeltilebilen bir tablodur. Rezervleri sınırlı olan yaşlı bireylerin kas ve iskelet, solunum, kalp, böbrek,  bağışıklık sistemi gibi tüm sistemlerini etkileyerek; enfeksiyon, organ yetmezlikleri, düşmeler, enfeksiyonlar gibi hayati tehlikeye neden olabilecek bir çok hastalığa yol açabilir. O nedenle malnütrisyon oluşmadan alarm çanlarının çaldığı durumların erken tespiti ve gerekli önlemlerin alınması büyük önem taşıyor.
     Bu da ancak konuyla ilgili farkındalığın artmasıyla mümkün olur. Eğer malnütrisyon gelişmişse de, beslenme desteği tedavinin bir parçası olarak düşünülmeli. Bu anlamda hastanın beslenme yönetimi doktordan hemşireye ve hasta bakıcıya kadar bir ekip işi olarak görülmeli. Bu bakış açısıyla, projemiz kapsamında farkındalık eğitimleri planladık.” şeklinde konuştu.

“Artan yaşlı nüfus hakkında farkındalık yaratmak istiyoruz”
     Proje hakkında bilgi veren Nutricia Medikal Beslenme Genel Müdürü Evren Doğu, “Erişkin, pediatri ve metabolik hastalıklar alanlarına özel klinik beslenme ürünlerimizle, daha fazla insanın sağlığına katkıda bulunma misyonuyla çalışıyor, tüm paydaşlarımıza karşı sorumluluklarımız olduğuna inanıyoruz. Ülkemizde yaşlı nüfus her geçen gün artıyor ve yaşlanan nüfusun ihtiyaçları değişiyor. Projemiz ile yaşlıların değişen ihtiyaçları hakkında farkındalık oluşturarak onlar için daha güvenli yaşlı dostu mekanlar oluşturulması ve yaşlı dostu hizmet verilmesi yönünde katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda “Yaşlı Dostuyum   kavramını sahipleniyor ve ilk adımı pilot hastane olarak belirlediğimiz “Çeşme Devlet Hastanesi”nde gerçekleştirdiğimiz farkındalık eğitimleriyle atıyoruz. Projemizi yaşlı dostu olmanın farklı bileşenleri ile geliştirerek daha çok hastane, doktor ve sağlık çalışanına ulaşma gayesiyle devam ettireceğiz.” dedi.

Çeşme Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Atıl Birol ev sahipliğinde gerçekleştirilen eğitimin moderatörlüğünü ise Ege Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Geriatri Bölüm Başkanı, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek gerçekleştirdi. Prof. Dr. Fehmi Akçiçek konuşmasında yaşlanan nüfusa dikkat çekerek bu alanda yapılacak çalışmaların önemini vurguladı. “Geriatrik Sendromlar, Yaşlı Dostu Hastane ve Beslenme” konulu ilk eğitim Doç. Dr. Sevnaz Şahin ve Dr. Nurgül Kocakoç tarafından verildi. Psikolog Mevlüt Ülgen ve Yüksek Hemşire Gönül Düzgün ise katılımcılara “Yaşlıyı Anlama ve Bakım” konularında eğitim verdi.